1 Mayıs 2014 Perşembe

Tırnak Mantarı nasıl tedavi edilir?

Tırnak Mantarı nedir

Tırnak mantarı tıp dilinde onimokimoz olarak adlandırılır. Dermatofit adı verilen organizmalar tırnak mantarına sebep olur. Öyle yaygındır ki tırnak hastalıklarının %50 sini oluşturur. Bu tırnak sorunu sadece kozmetik görünüşte kötü değildir tırnak plağının yatağını etkileyen bir enfeksiyondur.







Tırnak Mantarı nasıl oluşur ve bulaşır

Tırnak mantarı basit bir yaralanma sonrasında , tırnağınızın kırılması incinmesi hatta ayakkabın tırnağınızı zorlaması sonucunda mantar adı verilen organizmaların tırnağınıza girme ortamı bulması ile başlıyor. İnsan teması olmadan da bulaşabiliyor. Sıcak ve nemli ortamları seven bu organizmalar genelde ayakkabı içlerini tercih ettiği gibi her tür ortamda yaşayabiliyor dezenfekte edilmiş ayak sularında bile yaşayabilen dermatofitler özellikle havuz sularından daha sık bulaşabiliyor bu yüzden tatil zamanları özellikle dikkat etmek gerekiyor. Tırnağınızı çok dipten kesmeniz de tırnak mantarının kolaylıkla bulaşması için bir zemin hazırlıyor. Ayak parmaklarını sıkıştıran burnu sivri ayakkabılardan giymemek gerekiyor.

 Tırnak Mantarı belirtileri


Tırnak mantarları genel olarak el veya ayağın bir yada iki parmağında başlar sonrasında tüm tırnaklara yayılır. Hastalığın ilk dönemlerinde pembe olan tırnak rengi gitgide sarımtırak bir renk alır, tırnak zayıflar ve gittikçe kolay kırılabilen bir hale gelir. Dokunmaya karşı hassaslaşır ayakkabı hatta çorap giymek bile acı vermeye başlar. Tırnak gevşeyip yerinden düşebilir deriden ayrılabilir. Tırnak kesmek veya tırnak cilası sürmek hiçbir işe yaramaz tek yol tıbbi yardım almaktır.


Tırnak Mantarı nasıl tedavi edilir


Tırnak mantarları cerrahi yöntemler, harici uygulanan krem benzeri ilaçlar, ağız yolu ile alınan ilaçlar veya lazer uygulaması ile tedavi edilebilir. Uzmanlar en iyi yöntem olarak lazer tedavisini tercih etmenizi söylüyor.

- Cerrahi yöntem (Tırnak çekilmesi): Oldukça acılı olan bu yöntem sadece tek tırnakta olması halinde uygulanması mantıklıdır.

- Ağız yoluyla alınan ilaçlar: Yüksek bir başarı oranına sahip ancak hepatit gibi hastalıkları olanlar, hamilelerde karaciğere olumsuz etkisi olabiliyor. İlaç kullanımı sırasında kan testleri doktor kontrolünden geçilmesi şartı var.

- Lazer uygulamaları:
Ağız yolu ile tedavi edilmeyen hastalarda uygulanan bir yöntem, mantarın şekline göre belirlenen birden fazla seanslarla tamamen ortadan kaldırılıyor. Lazerle tedavi sonucu tırnak kendi doğal rengine dönüyor ağaç görünümünden çıkıyor. Lazerle tedavinin herhangi bir yan etkisi yok tırnakta anormal değişikliklere yol açmıyor ve ayrıca tedaviye karşı vücutta bir direnç oluşturmuyor.







Tırnak Mantarı tedavisinde kullanılan etkin ilaçlar

Karaciğer ve kalp sorununuz varsa mantar ilacı kullanmamalısınız. Ayrıca bu ilaçların sağlıklı bir insanda karaciğer ve kalp yetmezliği etkisi vardır. Kullandığınız ilacın size kalp karaciğer böbrek yetmezliği yan etkisini öğrenmek için her 4-6 haftada bir doktor kontrolü ve test yaptırmalısınız. Tırnak mantarı enfeksiyonu kendi kendine iyileşmez muhakkak ilaç almanız gerekir bazı kimseler tırnak mantarını rahatsızlık verene kadar tedavi etmemeyi tercih eder bu çok yanlıştır.

İtrakonazollu ilaçlar küf ve mayaların neden olduğu enfeksiyonlarda tercih edilir. Ancak bu ilaçların başarı oranı yaklaşık %55 dir ve tedavi olan hastaların ise %50sinde tırnak eski görünümü almıştır.

Flukonazol 'un ise tırnak mantarları enfeksiyonuna etkisi konusunda yeterli araştırma yoktur ancak mayaların oluşturduğu tırnak mantarlarında tercih edilmesi gereken temel ilaç olarak gösteriliyor. Tedavi başarı oranı %80 ve tedavi olanların ise %75 inde tırnak eski sağlıklı haline kavuşuyor.
İlaç tedavisi uygulandığında tırnak hemen düzelmez ancak arkadan uzayan tırnağın şekline bakarak tırnağın ileride düzelip düzelmeyeceği anlaşılır. Bu süre 1 yılı bile bulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder