Çeşitleri olmasına rağmen genellikle bel bölgesinde bulunan kasların veya omurgaların zorlanması ile ortaya çıkan , iskelet sistemine bağlı omurilik sistemindeki sinirlerin sıkışması ile ortaya çıkan ağrılardır. Çok nadir olarak apse, enfeksiyon tümörler gibi ciddi nedenlerden de oluşabilmektedir. Bel ağrısı nüfusun %80 inde insan hayatının herhangi bir zamanında oluşabilmektedir. Yetişkinlerde %90 a kadar çıkabilen büyük bir orana sahiptir akut durumlarda 4-ila 6 haftalık kısa bir periyotta geçerken kendini sürekli tekrar eden fıtıklar yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kronik yani kendini tekrar eden bel ağrıları nüfusun %5 inde görülür.
Bel fıtığı sebepleri
- Aşırı kilo bel fıtığının en sık görülen nedenidir.
- Hareketsizlik ve egzersiz yapılmaması
- Bel sırt ve karın kaslarının az kullanılması çalıştırılmaması
- Sigara içme hücre yenilenmesini yavaşlattığı için bel fıtığı sebeplerindendir
- Sürekli ağır kaldırmak gereken bir işe sahip olmak
- Masa başı işlerinde sürekli öne eğilmek gereken bir işe sahip olmak
- Sürekli vibrasyon ve sarsıntıya maruz kalacak bir işe sahip olmak örneğin şöförlük
- Sporu abartarak kendini çok zorlamak örneğin profesyonel sporcular bunu sık yapar
Bel fıtığından korunmak hastalıkla karşılaşmadan önce alınması gereken önlemlerden ibarettir. Öncellikle bel fıtığı sebepleri için yukarıdaki maddeleri okuyunuz. Bele yük bindirecek hareketlerden kaçınmalıdır yere düşmüş bir cisim alınırken dizler kırılarak çömelerek alınmalı, yüksekteki bir cisme uzanma hareketi yapmaktan kaçınılmalıdır. Ağır cisimleri itme ve çekme hareketlerinden kaçınılmalıdır. Sağlıklı iken bel ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapılmalı ancak çok zorlanılmamalıdır. Günlük hayatta dik durmaya dikkat edilmeli yatağa yatıldığında sırt üstü yatılmalı ve yatağın şekil değiştirmeyen yatak olmasına dikkat edilmesi.
Riskli pozisyonlar:
- Sandalyede öne eğilerek bir cisim almak
- Ayakta iken yerdeki ağırlığı dizleri kırmadan kaldırmak
- Arkaya doğru eğilemeyen dik sandalyelerde oturmak
- Gerinmek , kahkalarla gülmek , öksürmek
- Yük taşırken ağırlığı iki ele yaymamak
- Topuklu ayakkabı ile yürümek
Bel fıtığının en büyük belirtisi bel ve sırt bölgesindeki aşırı ağrıdır. Ağrı kaynağının belirlenebilmesi için MR çektirmek gerebilir zira bel ağrıları kas zorlanmaları sebebiyle de olabilir.
Ağrılar: Bel ağrıları çok şiddetli olabilir kişiyi ağrı kesici almaya zorlayabilir ayrıca hapşırmak öksürmek de ağrıları arttırabilir.
Sinir Kökü ağrıları: Bu ağrılar halk arasında siyatik hastalığı olarak adlandırılsa da siyatik sinir köküne tıp dilinde verilen addır. Siyatik ağrıları omurilik disklerinin kayması sonucu sinirlere baskı yapması ile oluşur. Diskin iltihaplanan dış kısmı sinirlere de zarar verebilir. Sinir kökü ağrıları belden başlayıp kalçada ve bacakta da hissedilebilir sebebi siyatik sinirlerinin oralara kadar inmesidir. Siyatik ağrısı tek bacakta da görülebilir uyuma veya karıncalanma hissedilebilir.
Diğer sinir kökü ağrıları: Sinir ağrıları siyatik sinirinden kaynaklanmıyorsa bel çevresindeki diğer sinirlerden de olabilir bu durumda iğne batması karıncalanma veya uyuşma hissedilebilir.
Belirti göstermeyen bel fıtıkları: Omurilik diski az kaymış ise veya sinirlere baskı yapmıyorsa belirti gözükmez ağrı yapmaz ancak fıtık mevcuttur tedavi edilmesi gerekir.
Bel fıtığı nasıl tedavi edilir
Bel fıtığı tedavisi hastalığın ilerlemişlik seviyesine göre belirlenir. Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut ancak güç kaybı, uyuşukluk, hareketlerde kısıtlanma yoksa hastalık başlangıç seviyesindedir. Yukarıdaki belirttiğimiz korunma yolları hastaya önerilir kas gevşetici ilaçlar yazılır.
İlaçlara rağmen şikayetler bitmiyorsa hastalığı tedavide bir sonraki aşama olan fizik tedaviye geçilir. Fizik tedavi mutlaka bir uzmanın eşliğinde olmalıdır genellikle 15-20 seans olarak uygulanır. İlk seanslardan sonra ağrılar artsa da sonraki seanslarda iyileşme görülebilir. Bel fıtığında alternatif tedavi yöntemleri tavsiye edilmez. Bel masajları, bel çektirme , akupunktur gibi yöntemler işinin ehli insanlar tarafından yapılmadığı taktirde faydadan çok zarar getirir.
Fizik terapisinin işe yaramadığı durumlarda nükleoplasti yöntemi uygulanır. Bu yöntem hastaya bilgisayarlı tomografi altında bir iğne girilerek radyo frekans dalgaları ile diskin ısıtılması diskin içindeki sinirlerin harap edilmesi ve diskte yer açma prensibine dayanmaktadır. Nükleoplasti yönteminin hastalardaki başarı oranı %69 dur riski yoktur ancak iyi bir doktor seçilmesi başarı oranını yükseltebilir.
Çekilen MR ve tomografilerde diskten parça koptuğu tespit edilirse cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyat ile sinirden parçalar çıkarılır mekanik baskı giderilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder