Vücudumuz için gerekli oksijeni ve besini taşıyan kalp kan pompalayarak bunları gerekli dokulara, organlara ulaştırır. Kalp yetmezliği durumunda ise kalp bu işlevini yapmaya devam eder fakat yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Kan akımının azalması yüzünden kalp kasılma yeteneğini gitgide kaybeder , işlevini göremez hale gelir. Dokulara yeterli besin ve oksijen gitmez.Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikir, böbrek su ve tuz tutulumu artar, kol bacak ve akciğerlerde sıvı birikimi artar. Tedavi edilmediği taktirde sonu ölümcül bir hastalıktır mutlaka tedavi edilmelidir.
Kalp yetmezliği sebepleri
Kalp yetmezliği iki şekilde kendini gösterir, kalbin kasılma-pompalama gücünün azalması ve kalbin gevşeme yeteneğinin bozulması. Kalp yetersizliğinde esas neden kalbin ritim bozukluğu sonucu vücutta kan dolaşımının azalmasıdır.
Kalp yetmezliğine sebep olan hastalıklar:
- Kroner kalp hastalığı: Kalp krizi sonucunda kalp kasında zarar olmasıdır. Tıkanan damarın önemi ve tıkanma şekline göre hasar artar veya azalır, kalpte büyüme meydana gelir.
- Yüksek tansiyon: Atardamardaki yüksek basınca karşılık olarak kalp kan pompalamakta zorlanır. Kalp kasları kalınlaşır ve kalpte büyüme meydana gelir
- Kalp kapakçığı hastalıkları:Kalp kapaklarının uygun şekilde açılmasını engelleyen hastalıklar kalbin işlevini bozar. Örneğin yaşlılarda daha sıklıkla oluşan kireçlenme, kalp kapakçığı romatizması, kapak darlığı, kapak yetmezliği
- Kalp kası hastalıkları: Genellikle aileden gelen genetik faktörlerden ileri gelir. Genç ve erişkin yaşlarda bile kendini belli eder. Herhangi dış bir nedene bağlı değildir
- Kronik akciğer hastalıkları: Amfizem akciğer ve kronik bronşit akciğer damarlarında büyük bir basınç artışına sebep olur bu da sağ kalbin kan pompalamasını zorlaştırır. Bu sağ kalp yetersizliğine "kor pulmanale" (akciğer kalbi) denir.
Kalp yetmezliğinde erken teşhis hastalığın gidişatı ilerlemeden engellenmesi açısından büyük önem taşır. Bize kalbin yetersiz kaldığını gösteren bulgular aşağıdadır.
- Nefes darlığı
- Göğüste ağrı
- Yorgunluk, halsizlik
- Çarpıntı
- Bacaklarda ve karında şişme
- Bayılma
- Öksürük
- Hazımsızlık
- Hıçkırık ve yutma güçlüğü
- Morarma
- Baş ve ense ağrıları
Hastalığın ilerleyişine göre hastalar şu şekilde sınıflandırılabilir
Sınıf 1 : Bu hastalarda hiçbir belirti görülmez egzersizden sonra bile çarpıntı, nefes alma zorluğu hissedilmez.
Sınıf 2 : Bu hastalarda göğüste ağrı ve nefes darlığı gözükür fakat hasta istirahat edince geçer.
Sınıf 3 : Hafif egzersizler sonucunda bile hastada sorunlar gözükür
Sınıf 4 : Hasta dinlenme halindeyken bile rahatsızlıklar kendini gösterir.
Kalp yetersizliğinde orgunluk ve ödem gibi klinik belirtilerin yanı sıra ileri teknoloji cihazlarla ortaya çıkarılabilecek kanıtlarda tanıda rol oynar. Örneğin göğüs filmleri kalpteki büyümeyi ve sol kalp yetersizliğinde kalp damarlarındaki büyümeyi gösteriyor. Kalbin çapı boyutları belirlenince hastalığın nedenlerini belirlemek kolaylaşıyor ancak kesin tespitler için daha fazlası gerekli.
Ekg testi kalp boyunları , kalbin ne kadar güçlü olduğunu kalp kapakçıkları sorunları, kalp yetersizliği çeşidi hakkında değerli bilgiler verir. Ağrısız basit bir testtir. Göğüs filmleri ile beraber ekg testinin normal çıkması kişide kalp rahatsızlığı olmadığını gösteriyor fakat ekg testi tek başına yeterli değil.
Kalp yetmezliği için kan testlerine de gerek duyulmaktadır, kansızlık kalp yetmezliğini arttıracağı için hastanın anemi durumu öğreniliyor, böbrek fonksiyonları gözden geçiriliyor. Tiroit bezinin normal çalıştığını görmek için de kan alınabiliyor. Ayrıca alkol alıyorsa karaciğer hasarı var mı kontrol ediliyor. Kalp yetmezliği ilerleme hızını tahmin etmek imkansız. Tedavide hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması daha iyi bir yaşam kalitesi sağlanması hedefleniyor. Genel hastalık önlemleri ilaç tedavisinden bile daha önem taşıyor.
Kalp yetmezliği alınacak önlemler
- Kalp hastaları kilo almamalıdır, fazla kilolarını vermelidir.
- Tuz alımını kısıtlamalı. Fazla tuz hastalığın ilerlemesini hızlandırıyor.
- Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kendiniz kullanmayın. Bazı ilaçlar hastalar için sakıncalıdır, örneğin romatizma ilaçları ve ağrı kesiciler vücutta su ve tuz birikimini arttırır bu da büyük zarar verir.
- Yaz aylarında ekstra sarf edilen efor artmaktadır bu yüzden bu aylarda daha dikkat edilmelidir. Su tuz mineral dengesi kurulmalıdır
- Kalp yetersizliğinde kullanılan idrar sökücü ve tansiyon düşürücü ilaçlar vücuttan su tuz mineral atılmasına sebep olduğu için yaz aylarında daha fazla kayıp olmaması için tedaviler yeniden düzenlenir. Bu kaybı önlemek için potasyum ve magnezyum açısından zengin meyve ve sebzeler yenilmelidir. Örneğin havuç, patates, kayısı potasyum için yeşil salata ise magnezyum için. Bu önlemler alınmaz ise bu sefer düşük tansiyon ve kramplar görülebilir.
- Özellikle yaz aylarında egzersiz yapmadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Tempolu yürüyüş ve yüzme tavsiye edilir. Spor esnasında baş dönmesi, nefes darlığı, sıkışma , göğüste ağrı olursa hemen ara verilmelidir.
Kalp yetmezliği erken fark edilir ve uygun şekilde tedavi edilirse hastalar daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp hastalarının durumları ile ilgili önemli değişiklikleri fark ederek doktorlarından yardım almaları gerekmektedir.
Hastalık tedavi edilirken hastalığın gidişatı dinlenir, fizik muayene yapılır, elektro kardiyografi ve kan testleri yapılır, akciğer filmine bakılır, eko kardiyografi dinlenir. Hepsinin amacı vücutta hastalığın seyri hakkında bilgi almaktır. Bazı aşırı durumlarda akciğer fonksiyon testi, egzersiz testi, kalp kateterizasyonu, anjiyografi, manyetik rezonans görüntüleme, tomografi gerekebilir.
Tedavide ilaç yöntemi ve ileri durumlarda cerrahi yöntemler kullanılır. Hastalığın şiddetine göre idrar söktürücüler, anjiyotensin reseptör blokerleri, beta blokerler ,anjiyotensin dönüştürücü enzim engelleyiciler, digoksin, ritim düzenleyiciler, damar genişletici, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılır.
Cerrahi tedavide kalp ritim anormalliği ve kalbin elektriksel iletiminde problem varsa kalp pili denilen özel ilaçlar kullanılır. Ayrıca bypass operasyonu, kalp kapağı operasyonu, kalp damarlarına stent yerleştirme en aşırı durumlarda kalp nakli uygulanan tedavilerdir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder