Tıp dilindeki ismi osteoartrit olan bu hastalık eklemlerdeki kıkırdak yıkılmalarından oluşan eklem ağrılarına ve eklem tutulmalarına verilen isimdir. Kireçlenme bilinen en eski ve en yaygın hastalıklardandır. Kıkırdak eklemleri kaplayan önemli bir dokudur, kemiklerin birine sürtünmesini engeller ve bir yastık görevi görür. Bu dokunun yıkılma sebeplerinden en önce geleni fazla kilolu olmaktır. Eklemde bir yaralanma geçmişi olması , kas zayıflıkları, sinirlerde hasar , genetiksel faktörler, romatizmal hastalıklar bu hastalığın diğer bilinen sebeplerinde sayılabilir. Kıkırdak yaş ilerledikçe zayıflayan bir yapıdır bu yüzden yaşlılarda daha sık görülür.
Kireçlenme sebepleri
- Yaşlanma
- Fazla kilo
- Eklem zayıflığı
- Kıkırdak yıpranması
- Genetik bozukluklar ve kusurlu genler
- Yaralanmalar , zorlanmalar sonucu eklemlerde fazla aşınmalar
- Eklem sıvısındaki Hyalüronan sıvısı azlığı
- Yanlış egzersizler
- Yanlış ayakkabı seçimleri
El parmaklarında kireçlenme: El parmaklarında kıkırdak hasarları şişliğe ağrıya hata kemiksi çıkıntılara neden olabilir. Çağımızda klavye, joystick, mouse,gamepad kullanan nesilde aynı zamanda el işi yapan insanlarda örgü örenlerde fazlası ile görülür.El parmak boğumlarının uç yada orta kısımlarında şişliklerle kendini belli eder bazen bu şişliklikler 40 yaşından sonra bile oluşabilir. Bu kireçlenmeler çoğu zaman çok ağrımadığı için ciddiye alınmaz tedavi edilmezler.
Omurgada kireçlenme: Bel kemiği disklerindeki orantısızlığı, kemiklerin fazla büyümesi sırtta tutulma ve ağrıya yol açabilir. Ağrı yorulma belirtileriyle beraber artar. Gece yatıldığında beliniz yerinden çıkıyormuş gibi ağrı yapabilir fakat ağrı 30 dakika dinlenmeden sonra kesilir sabah nispeten daha rahat kalkılır. Sabahları kısa bir süre tutukluk oluşsa bile bu kısa zamanda geçer. Omurga ağrıları kol ve bacaklarda güçsüzlük hissi yaratabilir.
Dizlerde kireçlenme: Ayak hareket ettiğinde ağrı ve sürtünme daha fazla hissedilebilir. Merdiven inip çıkmak sandalyeden kalkmak normalden daha fazla zor gelir. Ayağa ilk kalkmada hafif olan ağrı gittikçe daha fazla dayanılmaz hale gelir.
Kalçada kireçlenme: Kalçanın dış bölümünden yada uyluklardan, kasığınızdan ağrıyı hissedebilirsiniz. Bazı insanlar baldırlarında bile bu ağrıyı hisseder bu ağrı yürürken topallamanıza neden olabilir. Rahat oturma bağdaş kurma yerinden kalkma zor yapılır. Kalçadan anormal sesler gelebilir sürtünme hissedilir.
Ayakta kireçlenme: Genelde kadınlarda topuklu ayakkabı giyilmesi ile kendini gösterir ayağın baş parmağında biten büyük eklemde bir ağrı hissedilir , yürümek rahatsızlık verir ayakta kemik çıkıntıları ve şekil bozulmaları görülebilir.
Kireçlenmeden korunma
Kireçlenme aslında yaşlılıkla daha kendini gösteren bir hastalıktır, 50'li yaşlardan sonra giderek hayatımızı zorlaştırıcı bir hal alır. Genellikle kadınlarda görülmekle beraber genç ve erişkin nüfusun da %10 unu etkiler kısaca çok sık görülen bir hastalıktır. Kireçlenmenin ne yazık ki kesin bir tedavisi yoktur. Korunmak için şu önlemler alınabilir.
- Darbe ve kırıklardan mümkün olduğunca kaçınmak
- Aşırı şişmanlamamak
- Uzun süreli kortizon ilaç kullanımından kaçınmak
- Bacaklardaki şekil bozukluklarının düzelttirilmesi
- Rahat ayakkabı kullanmak
- Özellikle diz eklemini fazla zorlamamak
- Ütü yaparken yüksek iskemlelere oturup yapmak
- Doğru yöntemlerle spor ve egzersiz yapmak
Kireçlenme tedavisi
Fizyoterapi: Bu hastalıkta fizyoterapistlerin asıl görevi sizin günlük yaşamınızı daha rahat sürdürebilmeniz için gereçler sunmak, vücut direncinizi arttırmak ve sizi bu hastalığa karşı bilinçlendirmektir. Bunu başarmak için hareket mesafenizi arttırmak için kas gücünüzü arttırmaya çalışırlar, Ayakkabı içi destekler, koltuk değnekleri bastonlar gibi yardımcı araçlar önerirler. Sıcağı ve soğuğu çeşitli eklemlerde nasıl kullanacağınızı öğretirler örneğin sıcak kas spazmlarını ve acıyı azaltır soğuk ağrılı bölgeyi uyuşturur ağrıyı azaltır. Koruma prensiplerini öğretiler.
Aerobik egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak kireçlenme kontrolünde çok önemlidir. Tutulmuş eklemdeki baskıyı azaltmakta yardımcı olur baskı azalınca ağrı azalır ve hareketler daha kolaylaşır bu genel sağlığınız için çok iyidir. Kalçalar ve diziniz iyi durumda ise yürüyüş de size çok iyi gelebilir.
Kilo kontrolü: Kilo vermek eklemler üzerindeki baskıyı kaldırır hareketleri kolaylaştırır ve ağrıyı azaltır , hem kendinizi daha rahat hissedersiniz hem genel sağlığınız iyileşir. Daha iyi görünür ve hissedersiniz. Kilo vermek az kalorili yemek ve düzenli egzersiz ile başarılır. Gerekirse bir diyetisyenden yardım alınmalı bilinçli bir spor eğitmeni eşliğinde spor yapılmalıdır.
Kendinizi eğitin: Bu hastalık hakkında bulabildiğiniz her sağlık makalesini okuyun. Kendinizi bilinçlendirmek sizi iyileşmenize bir adım yaklaştıracaktır. Alternatif tedavilere tıbbi tedavilere başvurmadan önce geçmeniz önerilmez. Yapamadığınız faaliyetlere özenmek yerine kendinizi daha rahat hissettiğiniz faaliyetlere sporlara yönelin.
İlaç tedavisi: Sizin için en uygun ilaç tedavisine doktorunuz karar verecektir. Kireçlenme tedavisini kontrol etmek için bir sürü ilaç kullanılır bunlar ağrı duyulunca alınır
- Uyuşturucu içermeyen ağrı kesiciler voltaren, dolarex, cataflam, apranax, majezik, etol gibi bunlar iltihap giderici ilaçlardan daha güvenilirdir
- Kortizon içermeyen ağrı kesiciler, bunlar ne yazık ki ülsere neden olabileceğinden yanında mide koruyucu ilaçlar da alınır
- Kortizon enjeksiyonu yılda en fazla 3-4 kere alınır çünkü kıkırdak harabiyetine sebep verebilirler
- Hyalüronan sıvısı enjeksiyonları, temel tedavilere ağrı kesicilere cevap vermeyen hastalar için yeni bir tedavi yöntemi olarak sayılabilir. İyileşme süreci yavaştır ancak ağrılar tedavi sonunda azalmaktadır başarı oranı etkileyicidir.
Ameliyat: Çoğu hasta için ameliyata hiçbir zaman gerek duyulmaz ciddi eklem hasarı olan hastalarda tercih edilir. Kemik yapısı ve anatomisinin kıkırdağa yük bindirmemesi için yapılan müdahalelerden oluşur. Bazı durumlarda eklem yüzeyi yeniden kaplanır yada protez eklenebilir. Eklem cerrahileri son yıllarda çoğu hasta için yüz güldürücü sonuçlar vermektedir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder