Günümüzde sağlıkla beslenmeyen toplumumuz sık sık mide hastalıklarından şikayet etmektedir. Mide ülserinin tıptaki adı gastrit ülserdir. Mide ülseri midenin iç bölgesindeki yaralı kısmın sebep olduğu sancıdır. Midenin içinde belli bölgenin aşınması sonucunda yaralanmasına da mide ülseri denir. Mide ülserinin asıl sebebi mideyi koruyan mukus dediğimiz sıvının çeşitli sebeplerden zarar görerek mideyi koruyamamasıdır.
Mide Ülseri sebepleri
- Helicobacter Pylori isimli bakteri en büyük etkendir
- Sinir bozukluğu
- Mide asidinin fazla üretilmesi
- Zamanında tedavi edilmeyen gastrit
- Kalp hastalıkları
- Karaciğer yetmezliği
- Safra azlığı
- Zor sindirilen yemeklerin yenmesi
- Asitli içecekler içilmesi
- Sık kahve çay içilmesi
- Çok sigara içilmesi
- Bazı ilaçların (steroid içermeyen iltihap önleyici ilaçlar) uzun süre kullanılması
Mide Ülseri belirtileri
Mide ülseri hastalığının başlangıcında ağırlık hissi ve mide ekşimesi vardır, hastanın ağzına sık sık ekşi su gelir. Karnın üs kısmına bastırıldığında acıma hissedilir. Hastanın rengi solar tat alma duyusu körelir dilden paslı gibi hissedilir.
Eğer ilk belirtilerden sonra tedaviye başlanmaz ise yemeklerden 2-3 saat sonra sırta doğru yayılan şiddetli bir ağrı baş gösterir. Baş dönmesi, terleme görülür, kusma ve beraberinde bir miktar kan da gelebilir. Tuvalete çıkıldığında kan da geliyorsa bu ülserin ileri seviyede olduğunu gösterir.
Hastalık mevsimsel değişimler gösterir ilkbahar ve sonbahar aylarında ağrı ve kanamalar artar.
Mide Ülseri hastalarının tedavi dışında alacakları önlemler
Mide ülseri tedavisi için aşağıdaki hususlara harfiyen uymak gerekir
- Hayata bakış açınızı tamamen değiştirip herşeye karşı çok olumlu tavırlar takının. Stres yapmayın.
- Tedavi süresice kendinizi yormayın
- Yemeklerinizi disiplinli olarak hep aynı saatlerde yiyin
- Her gün mümkünse düzenli saatlerde tuvalete çıkın
- Kola, sigara, çay, alkol kullanımını bırakın
- Dişinizin bakımına önem verin
- Yumurta, tereyağı , haşlanmış balık ,süt ve sütlü yiyecekler ,sebze püreleri, patates yemeklerini sofranızdan eksik etmeyin.
- Sağlıklı yemekler yiyin besin destekleri kullanın
- 2 öğünde bolca yemek yerine 3-4 öğünde azar azar yemeği tercih edin.
- Hafif egzersizler yapın ancak kesinlikle kendinizi yormayın
- Sizi hasta eden en büyük unsurun yaşam stiliniz olduğunuzu aklınızdan çıkarmayın, yaşam şeklinizi değiştirin.
Alkol , hazır meyve suları , kahve, çay, kakao , boza , limonota , gazoz , kola , hazır yemekler , baharatlar bol sıvı yağı ile kızartılmış yiyecekler, hazır çorbalar , etsuyu, kurubaklagil ,ketçap, salça, turşu , margarin, sosis, sucuk ,salam , kurutulmuş meyveler, margarin, çiğ sebzeler, kabuklu soyulmamış ham meyveler.
Mide Ülseri nasıl tespit edilir
Endoskopi:
Küçük ışıklı kameralı kıvrılabilen bir boru ile yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağının direkt olarak insan gözü ile incelenmesi. Görülmesi gereken organların her yeri net olarak incelenilebilir. Hastaya sakinleşmesi için ilaç verilebilir. İşlem sırasında tetkik ve testler için biyopsi alınabilir ,bu işlem hiçbir acı vermez.
Kan Testi: Helicobacter Pylori bakterisinin tespiti için yapılır , iç kanamanın tespiti için anemi (kansızlık) testi
Dışkı örneği: Kanayan ülserden kaynaklanabilecek kan testi dışkı örneğine yapılır
Mide Ülseri nasıl tedavisi
Birçok ülser ilaç ile iyileşir, kanama, Stenoz (daralma, tıkanma) ,delinme meydana gelirse tedaviye cevap vermezse acil ameliyat gerektirir.
Geçmişte hastalara diyet önerilir ve belli yiyecekleri kısmaları önerilirdi ancak şu anda belli kişilere sadece belli yiyeceklerin dokunduğu görüldü hastaların dokunan yiyecekleri kendilerinin tespit etmeleri tavsiye olunmaktadır. Ancak alkol sigara ve kola tüketimi aspirin , romatizma ilaçları mukoza direncini bozmaktadır akut ülserde alınmaması tavsiye olunur.
İLAÇLAR: Gastroözofajial reflü tedavisinde ve ülserde kullanılan ilaçlar H2 reseptör blokerleri (Ranitidin , Famotidin , Nizatidin) ve proton pompa inhibitörleri (omeprozol, lansoprol) dir. Bunlar mide asitlerini azaltarak hastayı rahatlatırlar. Ayrıca mide mide asitinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlarlar. Protein pompa inhibütörleri asiditeyi azaltmada, H2 reseptör blokerlerine oranla daha güçlüdür. Ancak daha pahalıdırlar. Helikobacter pylori saptanan hastalarda, protein pompa inhibütörleri kullanılan antibiyotiklerle birlikte helikobacter pyloriyi yok etmede etkilidirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder